DiReSoM

Diritto e Religione nelle Società Multiculturali/ Law and Religion in Multicultural Societies/ Derecho y Religión en las Sociedades Multiculturales/ Droit et Religion dans les Sociétés Multiculturelles/ Recht und Religion in Multikulturellen Gesellschaften/ 多元化社会中的法与宗教 / القانون والدين في المجتمعات متعددة الثقافات

Source: https://www.enikos.gr/society/706260/koronoios-diastasi-apopseon-gia-ti-theia-koinonia-salos-me-ti-dil

Εντείνεται ο δημόσιος διάλογος για την επικινδυνότητα συναθροίσεων, όπως αυτές στις εκκλησίες, αλλά και της λήψης της Θείας Κοινωνίας, εν μέσω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, που έχουν ανέλθει επισήμως στα 45, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από τις αρμόδιες Αρχές.

Από επίσημα χείλη, διατυπώθηκε η σύσταση για αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, ειδικά από ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Χθες, ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ότι «η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους», σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες» για να προσθέσει: «Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του Υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες». Μέχρι στιγμής, επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση ή κάποιο μέτρο. Η συζήτηση για το θέμα, που αφορά εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα, έχει πάρει “φωτιά” και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Γιαμαρέλλου: Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις της καθηγήτριας λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένης Γιαμαρέλλου, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο.

«Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας.

Η ίδια υπογράμμισε πως «αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η Θεία Κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.

Κληθείσα να απαντήσει αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη Θεία Κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, η κ. Γιαμαρέλλου είπε πως «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Ακούστε το ηχητικό:

Τσακρής: Είναι λεπτό το θέμα

Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, σε συνέντευξή του στο ΟPEN. «Αν πιούμε από το ίδιο ποτήρι νερό και εγώ έχω κορονοϊό, μπορείτε να κολλήσετε;» ήταν η ερώτηση με τον κ. Τσακρή να απαντά: «Ναι, λογικά». 

«Θεωρείτε ότι μέχρι να παρέλθει αυτή η περίοδος αυξημένης εγρήγορσης για τον κορονοϊό, θα έπρεπε η εκκλησία να επανεξετάσει το τελετουργικό της θείας μετάληψης;» ήταν η επόμενη ερώτηση που του έκανε η δημοσιογράφος, με τον καθηγητή να απαντά: «Εντάξει, αυτό είναι λίγο λεπτό θέμα. Καλό είναι να υπάρχει σύσταση επειδή υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι. Να μην υπάρχει συγχρωτισμός και να υπάρχει καλός αερισμός».

Μόσιαλος: Η θεία λειτουργία δεν θα πρέπει να γίνεται όσο διαρκεί αυτή η κρίση

Στο ζήτημα της εκκλησίας και της Θείας Κοινωνίας επανήλθε σήμερα και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ότι “δεν θα πρέπει να γίνεται, όσο διαρκεί, αυτή η κρίση, η θεία λειτουργία”.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε για το ζήτημα της εκκλησίας, ότι “ήμουν σαφής. Χωρίς έντονο λόγο και με σεβασμό στους θεσμούς και τους πιστούς είπα: οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστών – πολλοί ηλικιωμένοι) δεν πρέπει να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Παρουσίασα τα επιστημονικά δεδομένα (αυτά που έχουμε) για τη θεία κοινωνία που μπορεί να αρέσουν η να μην αρέσουν. Αλλά αυτά είναι. Δεν τα κρύβω. Είπα όμως ταυτόχρονα ότι εδώ και 21 χρόνια δεν έχουμε δεδομένα και ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο ιό. Και κατέληξα λέγοντας ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο (το οποίο είναι βέβαιο) τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα πρέπει να γίνει. Με επαγωγικό τρόπο και με σεβασμό στους πιστούς και παίρνοντας υπόψη τον πανίσχυρο θεσμό της εκκλησίας και τη μεγάλη επιρροή της, είπα στην ουσία ότι δεν θα πρέπει να γίνεται, όσο διαρκεί, αυτή η κρίση, η θεία λειτουργία. Ναι δεν κατηγόρησα την εκκλησία ούτε σήκωσα το δάκτυλο στους πιστούς. Δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αυτό. Σε συνθήκες κρίσης και όταν κανείς από τους ειδικούς η την πολιτεία δεν λέει κάτι για το θέμα της εκκλησίας πήρα με ήπιο αλλά σαφή τρόπο θέση. Επίσης το να λέω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες) που πάνε στις εκκλησίες (πολλοί πιστοί που δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες πάνε σπάνια) δεν θα πρέπει να πάνε είναι πολύ πιο ριζοσπαστική πρόταση από πολλές άλλες. Η στάση μου δυσαρέστησε κάποιους αλλά η ευθύνη όσων είμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης είναι λίγο διαφορετική από το να γράφεις σχόλια στο Facebook και να πυροβολείς προς όλες τις κατευθύνσεις”

Η άποψη της ΠΟΕΔΗΝΟ πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον FOCUS FM, είπε οτι υπάρχει “επικινδυνότητα από τη Θεία Κοινωνία” και κάλεσε την Εκκλησία να αναθεωρήσει κάποια πράγματα

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: